Aanstaande zaterdag staat de SWN studentencup Enschede (op de wielerbaan van Enschede) alweer op het programma. Echter zijn er in de afgelopen maand al twee studentencups verreden. Hoog tijd om terug te blikken op de twee eerste studentencups dus.

Delft

Op 24 maart was het tijd voor de eerste studentencup. Zoals gewoonlijk was het aan Delft om het seizoen te openen. Met volle moed vertrokken Rient, Bas, Niels en ik (Koen) richting Delft. Allereerst was het de beurt aan Bas, Niels en ik bij de heren zonder licentie. Het tempo ging er direct goed op, maar dit bracht geen van ons drieën in de problemen. Zoals het in een studentencup hoort werd er het eerste kwartier flink aangevallen. Ook wij droegen hier ons steentje aan bij. Om de beurt probeerden we weg te komen, waarbij Bas de meest succesvolle poging deed, en pareerden waar nodig de aanvallen van anderen. Het lukte echter niemand om serieus weg te blijven en na het eerste kwartier ging het tempo er dan ook iets af. Bas besloot een mooi plekje achterin op te zoeken en ook Niels liet zit wat afzakken, terwijl ik wat verder voorin bleef plakken.

Foto: Tim van Rugge

Een kwartier voor einde werd het duidelijk dat het waarschijnlijk op een sprint aan zou komen. Niels kwam dan ook weer wat naar voren geschoven. In de laatste ronde zat ik strak van voren met Niels een paar posities achter mij. In één van de laatste bochten probeerden ik nog op te schuiven, maar moest de fiets tijdens een iets te ambitieuze inhaalactie in de berm parkeren. Dit kostte uiteraard aardig wat plaatsen. Niels wist zich wel goed van voren te handhaven en sprintte uiteindelijk naar een knappe 6de plaats, maar werd later uit de uitslag geschrapt omdat hij met schijfremmen reed (het boefje). Bas reed netjes en zonder problemen uit in het peloton en ik wist na een inhaalrace in het laatste stuk nog tot een 16de plaats te komen.

Hierna was het de beurt aan Rient bij de mannen met licentie. Ook Rient ging lekker van start en kon goed meekomen in het peloton. Helaas werd hij in dezelfde bocht als waar ik problemen had uit de baan gereden en op een gat gereden. Ondanks verwoede pogingen lukte het hem niet om terug te keren in het peloton. Uiteindelijk belandde hij in een groepje jongens die al eerder op een ronde gezet waren en nu opnieuw gelost waren. Hier werd echter totaal niet samen gewerkt en na een paar pogingen van Rient om toch nog terug te keren bij het peloton, besloot hij dat hij het mooi geweest vond en stapte af.

Zodoende keerde we niet geheel ontevreden, maar zeker nog met ruimte voor verbetering, weer huiswaarts.

Wageningen

Op 14 april was het tijd voor de tweede studentencup. Dit keer was het de beurt aan Wageningen. De koers was dit jaar op een nieuw parcours, namelijk wielerbaan AXA te Veenendaal. Gerwin, Bouke, Jesse Haaksman, Ingrid en ik besloten de reis naar Veenendaal te maken. Als eerste was het de beurt aan de heren zonder licentie waar ik namens Klein Verzet de enige afgevaardigde was. Ook hier werd direct vanaf de start goed doorgereden en werd er het eerste kwartier veel aangevallen. Ik had besloten dat ik daar dit keer minder heil in zag en besloot zodoende om maar te ondersteunen bij het terughalen van de aanvallers. Zo werden de rondjes fanatiek door gereden, totdat halverwege de koers een grotere groep probeerde weg te komen. Ik zat hier op het laatste wiel, maar verzaakte deze te houden en liet mij zodoende terugzakken in het peloton. Deze kopgroep bleek sterker dan verwacht en alle goed vertegenwoordigde teams hadden een mannetje mee, waardoor er in het peloton ook niet echt meer doorgereden werd. Ik was al enigszins bang dat ik de slag gemist had. In het peloton werd ondertussen goed gestoord door de ploegen die mannetjes mee hadden. Met nog een kwartier te gaan, was ik dit zat en trok de boel weer flink aan. Dit was voor Thom (Nederlands Studentenkampioen bij de heren zonder licentie) genoeg aanmoediging om op één recht stuk het gat bijna geheel dicht te rijden en zo werd de kopgroep toch weer teruggehaald. Het leek erop dat het vandaag dus weer op een sprint aan zou komen, maar er sprongen toch nog twee jongens in de laatsten ronden weg. Op het einde hielden ze maar een paar meter over op het sprintende peloton, maar het was voldoende voor de winst. Ik wist uiteindelijk naar een 8ste plaats te sprinten.

Foto: Wim van der Zwaluw

Bij de dames was het de beurt aan Ingrid. Zij reed één van haar eerste wedstrijden van het seizoen en kon lekker mee rijden in de groep. Er werd hier echter matig samen gewerkt, wat voor veel verschillende kopgroepen zorgde, waarvan geen enkele weg wist te blijven. In de laatste rondes wist een dame van Hellingproof weg te rijden. Door een hoog tempo van deze dame en een gebrek aan samenwerking in het peloton wist zij weg te blijven. Ingrid werd vierde van de pelotonsprint en eindigde zodoende als 5de.

Foto: Wim van der Zwaluw

Bij de heren met licentie stonden Gerwin, Bouke en Jesse aan de start. Ze waren inmiddels gewaarschuwd om niet zomaar iemand weg te laten rijden in de finale. Gerwin zorgde zodoende ook dat hij in de juiste kopgroep terechtkwam. Bouke probeerde later nog aansluiting te vinden bij deze groep. Helaas ontbrak het zijn mede aanvaller aan stuurmanskunsten en deze ging onderuit in de bocht. Bouke kon hem helaas niet ontwijken en belandde zodoende ook op het asfalt en was genoodzaakt om af te stappen. De kopgroep met Gerwin er in wist weg te blijven en Gerwin sprintte uiteindelijk naar de tweede plek, de eerste podiumplek van Klein Verzet voor dit seizoen. Jesse werd uiteindelijk 8ste.

Foto: Wim van der Zwaluw

Al met al is er in de twee eerste studentencups goed gereden. Als we deze lijn door weten te trekken zijn er zeker meer podiumplekken in het verschiet aanstaande zaterdag op het baantje in Oldenzaal. Ik kijk er in ieder geval naar uit!

Koen de Jong