Waarom je wedstrijden wilt rijden!

Wedstrijden rijden

Rondjes touren is leuk, maar het kan nog leuker zijn om tegen anderen te race.  Bij Klein Verzet zijn er allerlei mogelijkheden om te beginnen met het rijden van wedstrijden.

D.W.V. Klein Verzet is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU). De KNWU is in Nederland de organisatie die zich bezighoudt met de wedstrijdsport. Taken van de KNWU zijn o.a. licentiebeheer, organisatie en coördinatie van wedstrijden. Op de website www.knwu.nl is meer informatie te vinden, tevens vind je hier de laatste wedstrijdkalenders en uitslagen

De eerste stap is met het beginnen van wedstrijden rijden is om een mooie wedstrijd uit te zoeken. Een goed instapniveau zijn de studentencups, het NSK (Nederlands Studenten Kampioenschap) en lokale criteria. Overleg met enkele ervaren wedstrijdrenners wat het beste bij jou past. Bij het meeste van de bovengenoemde wedstrijden kan je ter plekke een daglicentie kopen.

Ook wordt er regelmatig een tijdrit gereden

Licentie aanvragen

Ben je zeker dat je meerdere wedstrijden wilt gaan rijden in een jaar, dan kan je een startlicentie kopen. Met deze licentie kan je deelnemen aan dezelfde wedstrijden als de daglicentie, maar dit scheelt kosten.

Een stapje hoger is een amateur of sportklasse licentie. Het aantal wedstrijden voor Amateurs is in het Oost-Nederland groter dan Sportklasse. Klein Verzet wedstrijdrenners kiezen daarom meestal voor een Amateur licentie. Een bijkomend voordeel van een Amateur licentie is dat men startrechten heeft voor nationale en district kampioenschappen. Boven het Amateur niveau komt nog het Elite en Belofte (voor renners onder 23 jaar) niveau. De kosten voor deze licentie zijn hoger, maar het biedt mogelijkheden voor een hoger niveau wedstrijden.

Ook voor vrouwen is er de keus voor startlicentie, Amateur of Elite. Echter rijden deze niveaus vaak met door elkaar de wedstrijden.

Afzien en genieten

De kosten voor een licentie verschillen tussen  €32 voor een startlicentie, tot  €136 voor een amateur licentie en  €293.30 voor elite.

De drie daagse “De Hel van Petten” is vaste stek in de wedstrijd agenda

Chip

Omwille de tijdsregistratie worden er bij officiële KNWU wedstrijden chips gebruikt. De ProChip Flex kan worden aangeschaft via www.mylaps.nl en dient op de voorvork te worden bevestigd. Daarnaast is er de mogelijkheid om de chip te huren. De chip dient, na aanschaf van de licentie, te worden geregistreerd via de KNWU-website. De kosten voor een chip is 54 euro voor 2 jaar.

Teamwerk is ook onderdeel van wielrenwedstrijden

Trainingen

Het wielerseizoen loopt van maart/april tot en met september. Voorbereidingen op het seizoen beginnen met trainingswedstrijden van februari. Deze wedstrijden zijn een goede manier om te wennen aan het niveau van de wedstrijdsport vaak zijn voor deze wedstrijden alleen een basis licentie verplicht. Het voordeel van deze wedstrijden is dat het niveau aan het begin van het seizoen lager ligt dan halfweg het seizoen. Enig niveau is wel verreist, dus de meeste wedstrijdrenners beginnen in december met trainen.

Tijdens het seizoen wordt er elke dinsdagavond wedstrijdtraining gegeven. Daarnaast zijn er op dinsdag- en donderdagavond in Oldenzaal trainingswedstrijden. Beide trainingen zijn een erg goede voorbereiding om te leren rijden op wedstrijdtempo en in Oldenzaal kan er ervaring worden opgedaan met het rijden in een peloton.

Parcoursverkenning tijdens het GNSK

Op https://slimmerfietsen.nl/ staan de nodige tips en tricks op het gebied van koersen, sturen en waaierrijden om nog beter te worden!