Waarom je wedstrijden wilt rijden!

Wedstrijden rijden

Als je regelmatig wedstrijden wilt rijden is de meest logisch stap om een licentie aan te schaffen. Daarnaast is het bij enkele wedstrijden mogelijk om zonder licentie deel te nemen. Dit zijn voornamelijk criteriums (stadsrondjes) van 30-40km. Het Nederland Studenten Kampioenschap (NSK) en de Studentencup wedstrijden zijn ook toegankelijk voor niet-licentiehouders. D.W.V. Klein Verzet is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU). De KNWU is in Nederland de organisatie die zich bezighoudt met de wedstrijdsport. Taken van de KNWU zijn o.a. licentiebeheer, organisatie en coördinatie van wedstrijden. Op de website www.knwu.nl is meer informatie te vinden, tevens vind je hier de laatste wedstrijdkalenders en uitslagen

Ook wordt er regelmatig een tijdrit gereden

Licentie aanvragen

Als je nooit eerder hebt deelgenomen aan wedstrijden zijn er 2 opties. De eerste keus is met een basis licentie wedstrijden te gaan rijden. Dit is een eerste stap om te kijken of je het wedstrijd rijden leuk vind. Met de basis licentie kun je alle Studenten cups rijden en daarnaast zijn er nog enkele andere races waar je aan kan deelnemen. Een stapje hoger is een Amateurs of Sportklasse licentie. Het aantal wedstrijden voor Amateurs is in het Oost-Nederland groter dan Sportklasse. Klein Verzet wedstrijdrenners kiezen daarom meestal voor een Amateur licentie. Een bijkomend voordeel van een Amateur licentie is dat men startrechten heeft voor nationale en district kampioenschappen. Voor vrouwen is er de keuze tussen Elite-vrouw of Amateurs. Vrouwen Amateurs rijden over het algemeen korter wedstrijden van een lager niveau. Vaak worden wedstrijden van beide categorieën gecombineerd. Het is ook mogelijk om bij gedurende het seizoen naar een hogere licentie te switchen tegen een lage prijs. Om een licentie aan te vragen dient men eerst een account aan te maken bij de KNWU. Hier kun je vervolgens je licentie aanvragen. De kosten voor een licentie Amateurs (m/v) bedragen 102 euro en een Sportklasse licentie (m) kost 88 euro.

 

Chip

Omwille de tijdsregistratie worden er bij officiële KNWU wedstrijden chips gebruikt. De ProChip Flex kan worden aangeschaft via www.mylaps.nl en dient op de voorvork te worden bevestigd. Daarnaast is er de mogelijkheid om de chip te huren. De chip dient, na aanschaf van de licentie, te worden geregistreerd via de KNWU-website. De kosten voor een chip is 54 euro voor 2 jaar.

De drie daagse “De Hel van Petten” is vaste stek in de wedstrijd agenda

Sporttest

Voorheen was een medische keuring voor licentie houders verplicht maar sinds 2018 is dit niet meer nodig. Bij onze sponsor Sporthomed kan je deze keuring nog steeds doen. Ook voor andere sport testen of een fiets positie meting kan je hier terecht. Klein Verzet krijgt 25% van de omzet door leden als sponsorbedrag terug. Je krijgt via de vereniging 10% korting op producten/diensten van Sporthomed.

Regelmatig worden er studentencups gereden

Trainings

Het wielerseizoen loopt van maart/april tot en met september. Voorbereidingen op het seizoen beginnen met trainingswedstrijden van februari. Deze wedstrijden zijn een goede manier om te wennen aan het niveau van de wedstrijdsport vaak zijn voor deze wedstrijden alleen een basis licentie verplicht. Het voordeel van deze wedstrijden is dat het niveau aan het begin van het seizoen lager ligt dan halfweg het seizoen. Enig niveau is wel verreist, dus de meeste wedstrijdrenners beginnen in december met trainen.

Tijdens het seizoen wordt er elke dinsdagavond wedstrijdtraining gegeven. Daarnaast zijn er op donderdagavond in Oldenzaal trainingswedstrijden. Beide trainingen zijn een erg goede voorbereiding om te leren rijden op wedstrijdtempo en in Oldenzaal kan er ervaring worden opgedaan met het rijden in een peloton.

afzien en genieten