Zon, 26 graden en een matige oostenwind. Beter koersweer kon het Nederlands Studentenkampioenschap (NSK) Wielrennen 2019 te Enschede zich niet wensen. Op de campus van de Universiteit Twente – thuisbasis van organiserende vereniging D.W.V. Klein Verzet – streden de studenten om het rood-wit-blauw. 

Uitdagende omloop 

Studentenwielervereniging Klein Verzet had ter ere van haar 50-jarig bestaan groot uitgepakt en had een uitdagend parcours van ruim 3,5 kilometer uitgezet op het terrein van de Universiteit Twente. Smalle, bochtige stukken werden afgewisseld door lange rechte stroken en een prachtige brede aankomst. Naast de strijd om het rood-wit-blauw was dit NSK tevens de laatste mogelijkheid om punten te scoren voor de Studentencup, een klassement over meerdere wedstrijden.

De koers begon al om 10:30 met de dames funklasse. Na 30 kilometer koers won Judith Krabbenborg uit Amsterdam de sprint van het uitgedunde peloton. Stadsgenoot Anne-Marie Schonk legde beslag op plek 2, waarna de Enschedese Marleen Stoel als derde over de meet kwam.
De wedstrijd van de heren funklasse kende een vergelijkbaar koersverloop. Jasper Linnartz uit Nijmegen kwam als eerste over de streep, gevolgd door Gert Galis en Daan Allearts.

Gesmeerd
Tussen de wedstrijden door was er de mogelijkheid om de aandrijflijn van de fiets te laten smeren door Interflon, sponsor van Klein Verzet en het NSK Wielrennen. Daarnaast kregen de deelnemers hierbij ook nog nuttige tips over het onderhoud en schoonmaken van de ketting. Aan het eind van de dag bleek dat een groot deel van de renners die op het podium waren geëindigd gebruik hebben gemaakt van deze legale doping van Interflon!

Straf nummer
Bij de heren amateurs/sportklasse/junioren demarreerde in de tweede ronde een tweetal renners. Ondanks verwoede pogingen van het peloton om de twee renners terug te halen – met een flink uitgedund peloton als gevolg – kregen Jannes van Weele en Wessel Lange het voor elkaar om hun voorsprong tot het einde te behouden. In de sprint was van Weele zijn medevluchter te snel af en greep hij de trui na dit straffe nummer van beide coureurs. Niels van der Gracht won de sprint in de achtervolgende groep en legde daarmee beslag op de derde plek. 

Finish Amateurs/Sportklasse/Junioren. Door: Marleen Stoel

Tweedeling
Bij de dames met licentie brak het peloton – bestaande uit twaalf rensters – al snel in tweeën. Deze zes rensters bouwden hun voorsprong snel uit tot bijna 2 minuten. Uiteindelijk kwam het hier tot een massasprint, waarin Larissa Hartog Tessa Neefjes en Dorien Hoog Antink naar een respectievelijke tweede en derde plek verwees. De afwezige Annelotte Bex zag haar leidende positie in de studentencup niet meer in gevaar komen.

Vermakelijk slot

Als laatste categorie stonden de Heren Elite/Belofte aan de start. De eerste rondes werden gekenmerkt door talloze demarrages en een aantal valpartijen. Vroeg in de koers ging thuisrijder Bouke Gerritsma op avontuur met Niels Ruijter, maar het duo kreeg nooit meer dan 15 seconden voorsprong van het peloton en hield geen stand. Met nog 5 kilometer te gaan probeerde Sybren Welling van W.V. de Kannibaal het nog solo, maar ook hij wist niet weg te blijven tot de meet. In de onvermijdelijke sprint was Patrick Coster iedereen te snel af en pakte hij het felbegeerde rood-wit-blauw. Tom Wijfje en Gerwin Coljé eindigden op de tweede en derde plek. Met een 5e plek was Arnout Kempenaar de hoogst geklasseerde renner van Klein Verzet. Hiermee verzekerde hij zich van de winst in de studentencup

Tekst door Arnout Kempenaar & Philip Zwier