Het is inmiddels al oktober en het seizoen is voor de meesten onder ons al voorbij. Echter moest, voordat het seizoen echt afgesloten kon worden, het NSK wielrennen nog verreden worden. Dit jaar was het WTOS uit Delft die de eer had om de seizoensafsluiter te organiseren. Zij besloten dit op de Willem-Alexander roeibaan te organiseren en legde een rondje van 4 kilometer met veel waaierpotentie uit.

De Willem-Alexander roeibaan

Vroege ochtend

Zo zaten wij voor de categorie heren zonder licentie al ’s ochtends vroeg in de auto naar het westen van het land. Eenmaal aangekomen bij de Willem-Alexander roeibaan haalde iedereen gauw zijn rugnummer op, kleedde zich om en begon met warm rijden. We zagen hierbij nog net Annelotte en Wilja voorin het peloton finishen bij de dames zonder licentie. Zij reden beiden een knappe top 10 klassering.

Wilja over de finish

Heren zonder licentie

Hierna was het tijd om ons op te gaan stellen voor de start. Inmiddels was Simon, die vandaag uit Amsterdam kwam, ook aangesloten. Na het startschot ging het direct hard met de wind in de rug en was het flink aanpoten om vooraan in het peloton te geraken. Nadat we na de bocht tegen de wind in moesten, werd het direct duidelijk dat het hier nog wel lastig kon worden en de boel goed op de kant gezet kon worden. Aan het einde van het stuk tegen de wind, werd er met een scherpe bocht naar links over de brug richting de finish gedraaid. We hadden direct in de gaten, dat het belangrijk was om hier in de finale goed van voren te zitten, mocht je mee willen doen om het eremetaal.

Niels en Simon in de kritieke bocht

De opvolgende rondes werden op een mooi tempo gereden, waarbij namens Klein Verzet Simon het tempo mooi hoog wist te houden. Halverwege de koers raakte een groepje met enkele grote namen goed weg, wat tot paniek in het peloton leidde en zorgde voor de beste samenwerking van het peloton van het seizoen. Netjes kop over kop rijdend werd zo ook deze kopgroep weer ingerekend. Inmiddels werd het ook duidelijk dat het NSK op een sprint aan ging komen. Toen er weer tegen de wind ingedraaid werd, viel het peloton aardig stil en werd er breed over de weg gereden. Dit maakte het lastig om naar voren te komen. Uiteindelijk lukte dit Niels en Jesse goed en zij wisten vooraan in de groep de bocht naar links in te draaien.

Jesse Bootsma

Koen lukte dit echter niet en hij kwam halverwege het peloton pas de bocht door. Niels trok vanuit zijn positie vol door en wist met 3 anderen in zijn wiel los te breken van het peloton. Uiteindelijk werd hij in de sprint ingehaald door deze 3 anderen, maar eindigde nog steeds op een knappe 4de plek. Jesse Bootsma werd knap 12de, Koen 19de en Simon 38ste. Voor Koen was dit precies genoeg om de derde plek in het algemeen klassement voor heren zonder licentie van de Studentencup over te nemen, waardoor er toch nog een medaille opgehaald kon worden.

Koen de Jong op het podium

Heren amateurs

Bij de heren amateurs stonden Jesse Haaksman en Bas aan de start. Zij konden beiden in het begin van de koers goed mee komen. Jesse deed om een gegeven moment zelfs een aanval om bij de kopgroep te komen, miste vervolgens de juiste slag en kon hierna niet meer goed in het peloton terug komen. Bas kon uiteindelijk ook het hoge tempo niet houden, maar kon ondanks dat hij gelost was nog wel de koers uitrijden, wat hem een 30ste plek opleverde.

Bas in actie

Bij de dames met licentie stond Ingrid, die momenteel voor het damesteam van OWC uit komt, aan de start. Zij reed uiteindelijk naar een 13de plek.

Heren elite

Bij de heren elite stond Wessel, die jarig was die dag, samen met Gerwin en Arnout aan de start. Ook hier kwam het uiteindelijk op een sprint aan, waardoor de kans dat Wessel zichzelf een mooi verjaardagscadeau kon geven aanzienlijk kleiner werd. De kansen voor Arnout werden echter significant groter. Hij sprintte uiteindelijk naar een knappe 5de plaats, wat tevens genoeg was om zijn eerste plek in het algemeen klassement voor heren met licentie van de Studentencup te behouden. Wessel reed naar een 20ste plek en Gerwin werd 37ste.

Met een aantal mooie klasseringen op het NSK en een eerste en derde plaats in de klassementen van de Studentencup kan er weer terug gekeken worden op een goed NSK en een mooi seizoen. En nu op naar de GOW’s.

De KV mannen in het peleton

Tekst door Koen de Jong en foto’s door Susan Groenia