De GOW

De tijd is weer aangebroken van het rijden op 33 mm banden, van het rijden door zandbakken, van het springen over random planken op het parcours, van het rijden door de dikke blubber en van het met de fiets op je schouder een trap op rennen. Kortom het cross seizoen is weer begonnen. De GOW wedstrijden zijn een vaste prik voor vele KV’ers en dat aantal groeit elk jaar weer. De eerste 2 wedstrijden zijn al geweest. En het klassement is zich al langzaam aan het vormen. Nieuw dit jaar is het Huisklassement van de heer Polman van mijzelf (al blijkt deze toch minder spannend dan vooraf gedacht).

Het seizoen werd afgetrapt in:

Zutphen

Na 3 rondjes parcours verkenning en 15 minuten bij de start wachtend waren dan eindelijk alle chips in het systeem ingevoerd. Waar ik op de weg standaard als laatste geloot werd om op stellen mocht ik hier verrassend genoeg helemaal vooraan starten. Zodra het startschot (of fluitje) klonk schoot iedereen volle bak voorwaarts naar het parcours. Ik ging als 10e het veld in gevolgd door Jesse Rengers, Harmen, Wessel en Gerwin. Door het smalle parcours was het inhalen van mensen niet altijd even makkelijk maar na een enkele minuten

Harmen gaat met maximale snelheid door de bocht!

kwam Wessel mij al voorbij snellen. Het parcours in Zutphen is veel draaien en keren en maar weinig plekken waar je goed op snelheid kan komen. Bij het gebrek aan techniek zakte ik langzaam meer naar achter. In ronde 4 of 5 werd ik nogmaals ingehaald en reed samen hem het hek in reed. Of het nu zijn of mij fout was doet er niet toe (het was zijn fout) resulteerde dit in nog een verlies van een 10 tal plaatsen. Gelukkig kon ik nog wel voor Harmen blijven waardoor het huisklassement nog wel een doel bleef deze race.

Koen met een snelle hup over de balk

Na een rondje begon ik weer in mijn ritme te komen. Wat betekend dat de hartslag weer boven de 185 zat en ik zelfde tempo kon vasthouden. Toch kwam Gerwin steeds dichter bij die had duidelijk een doel gemaakt om mij in de laatste 2-3 rondes nog in te halen. Hij kwam gevaarlijk dichtbij maar het was net 1 rondje ter kort voor hem en hij kwam binnen op een kleine 10 – 15 seconden na mij. Wessel was daar al minuten voor geëindigd. Harmen kwam een tiental seconden na Gerwin ook binnen en daarna moest alleen Jesse nog finishen. Bij gebrek aan training (drukke baan etc) en intensiteit was hij helaas nooit in zijn ritme gekomen.

Oldenzaal

Oldenzaal staat bekend als een snel parcours met een aantal singel tracks een stuk asfalt en een stuk strand. Ook is dit 1 van de drukst bezochte GOW’s van het seizoen en dat werd wel bewezen met 78 man aan de start tegenover 57 in Zutphen. Helaas werd er niet opgesteld zoals gebruikelijk naar klassement. Toch had Wessel een plekje gevonden op de eerste rij. Verder waren alle heren van KV ergens in het midden verzeild geraakt. Bekend is dat, wanneer je een slechte start heb je een aardig tijdje moet stilstaan voordat je de singel track op kan. Ik kon gelukkig verder zonder dat ik echt een voetje moest uitklikken.

Koen de Jong gaat volle bak met zijn blik op oneindig!

Eenmaal op de singeltrack op kon het pacen beginnen. Wanneer je GOW’s rijdt zoals het merendeel van alle deelnemers, is het gewoon 50 minuten lang volle bak zonder maar ook enige vorm van tactiek. Doel is dan wel dat je precies dat tempo kan vasthouden tot het einde en niet op 15 min voor het einde helemaal op gebrand bent natuurlijk. Dit gebeurde bij geen van de KV’ers. Gezien de foto’s zat wel iedereen op de limiet (sommige deelnemers rijden alleen voor de foto’s). Terug naar de wedstrijd. Waar Wessel de hele wedstrijd heeft gereden met een gemiddelde van 28 deden de andere KV’ers het iets rustiger aan. Ik sloot aan bij een mooi groepje renners die precies mijn tempo reden. Helaas net als vorige week heb ik het parcours van heel dichtbij bekeken en was ik de groep kwijt. Deze keer viel mijn ketting er gelukkig niet af en kon ik wel weer snel verder. De grootste uitdaging vond ik wel het stuk stand, waar ik vorig jaar (mijn aller aller aller eerst cross) denk ik 4 van de 8 of 9 rondjes onderuit was gegaan. Deze keer was hij goed ingereden en kwam ik er verrassend goed doorheen.

Niels heeft het allemaal onder controle

Waar sommige beweerden dat rennen in het 2e deel echt sneller was (Harmen), waren andere van mening dat fietsen daar toch sneller was en minder energie koste. Wessel eindige op een mooie 4e plek waar ik genoegen moest nemen met een 33e plek gevolgd door Niels, Harmen en Koen de Jong. Gerwin had helaas de strijd moeten staken door een tube die niet op zijn plek bleef zitten. Iedereen die 30e of lager finisht, krijgt de gebruikelijke 5 punten in het GOW klassement, erg tevreden over mijn plek en de daarmee de 5 verdiende punten was ik niet maar gelukkig staat het nu wel 2-0 in het huisklassement!

Nu een aantal weken hard trainen om op 4 november weer van start te gaan in Hardenberg.

Tekst door Koen van Lochem