Het veldrijseizoen is inmiddels al even begonnen en een aantal KV’ers doen geregeld mee aan de plaatselijke veldrit competitie van de GOW. Op het moment van schrijven zijn er alweer 9 crossen verreden in de competitie en zijn over de helft van de wedstrijdkalender. Zelf heb ik met veel plezier al 8 crossen gereden op de mooie parcoursen die ons elk weekend werden voorgeschoteld door de organisaties.

Zutphen

De opening van het seizoen was in Zutphen. Hier lag een mooi technisch parcours met veel bochten en heuvels. Ook zaten er een aantal obstakels in, zoals een trap waar je naar boven moest lopen en twee balkjes waar ik niet overheen durfde te springen. Zo ergens halverwege de race had ik een mooie battle met Harmen om wie er voor de andere fietste. Bouke fietste niet ver daarachter en hij werd achtervolgd door Koen de Jong. Op de meet kwamen we bijna als KV-trein van 4 binnen.

Oldenzaal

De cross in Oldenzaal viel samen met de lustrum dag, waardoor er weinig deelnemers van KV aanwezig waren. Er was een snel parcours neergezet wat mij niet zo lekker lag. Eenmaal gestart ging ik best prima, tot ik in een bocht m’n fiets verloor en de ketting er ook nog eens af viel. De hele trein fietsers kwam voorbij en ik kon aansluiten in het laatste wiel om aan een inhaalrace te beginnen. Op dit moment was de motivatie wel een beetje weg en heb ik het wat rustiger aan gedaan.

Hardenberg

Hardenberg was vorig jaar de eerste cross die ik reed. Een zwaar parcours met een trap en meerdere zandstroken. In de verkenningsrondes kwam ik goed door de zandstroken zonder af te hoeven stappen. Echter gedurende de wedstrijd had ik niet meer de power om daar doorheen te kunnen stampen. De man met de hamer kwam zich ook even melden waarna ik de laatste ronde op m’n gemak heb gefietst. Als kers op de taart lukte me het toen wel om door de zandstrook heen te fietsen, wat toch een lach op mijn gezicht deed verschijnen.

Lochem

De volgende cross was in Lochem, dit was een nieuw parcours op een motorcrossbaan. Harmen had er helemaal zin in, het had namelijk goed geregend de dag ervoor en dat kan maar 1 ding betekenen: Moddercross! Rond het finishgebied liepen er een paar lussen door een goede 5cm dikke laag blubber en had je mogelijk voordeel gehad van een set diepe wielen. Verder zat er een zeer sketchy stuk downhill in waar flink wat mensen onderuitgegaan zijn. Van Lochem bleek goed in vorm en finishte als 20e waarmee hij 15 punten sprokkelde. Harmen en ik hadden ook voor het eerst dit seizoen een top 30 finish met meer dan 5 punten pp als resultaat. Als afsluiter ben ik met Gerwin terug naar Enschede gefietst waarna ik de hele avond tot niets meer in staat was.

Eibergen

Iets dichter in de buurt was de cross in Eibergen. Na al 2 keer hier gecrost te hebben was dit een parcours waarvan ik de elementen al goed kende. In de eerste ronde had ik een miraculeuze save waar ik op de fiets bleef nadat beide wielen tractie verloren. Een snel voetje aan de grond deed een vervelende valpartij voorkomen. De man achter me zei in goed Nederlands: “Da hej goed geluk mee had”. Deze keer zat ik een paar rondes in een battle met Gerwin. Helaas koste dit mij zoveel kracht dat ik hem uiteindelijk moest laten gaan en op een rustiger tempo moest fietsen. De tank was redelijk leeg toen ik midden op het parcours de bel hoorde. Laatste halve ronde + 1 dacht ik, maar verassend genoeg mocht ik al stoppen toen ik bij de finish was en me klaar gaan maken voor de terugrit naar Enschede.

Miste

Op de camping in Miste was het dit jaar ook weer te doen. Bij de ingang van het terrein waren een aantal jongen vette tricks aan het doen met BMX’jes over een paar meter hoge schans. Threesixties en backflips, het was een mooi spektakel. De speeltuin met zandbak was weer onderdeel van het parcours en was dit jaar een stuk beter te doen dan vorig jaar. Ik startte mooi vooraan in de binnenbocht waardoor ik een plek voorin kon claimen, echter kwam het beest dat van Lochem heet me halverwege de eerste ronde al voorbij zoeven. De vochtige grond zorgde echter wel voor wat gladde stukken waardoor ik tweemaal onderuitgleed. Er is niets zo vervelend als een bocht voor de 4e keer maken op dezelfde manier en erachter te komen dat je ineens op de grond ligt… Niels Leferink en Koen van Lochem hadden deze cross een mooie uitslag en behaalden respectievelijk 14 en 15 punten.

Braamt

Het verst van huis tot nu toe was de cross in Braamt. Een mooie zonnige dag zorgde voor een lekker snel parcours met de nodige technische stukken. Ik had mezelf niet optimaal voorbereid door de avond ervoor nog een feestje mee te pakken. Hierdoor was mijn start echt om te huilen en werd ik aan alle kanten ingehaald voor de eerste bocht. Al vrij snel fietste Koen de Jong achter me en wilde ik toch wel graag voor hem blijven fietsen dus werd kosten noch moeite gespaard om na elke bocht goed aan te zetten. Het verschil kon ik maken in de zandbak waar je de tweede lus dit jaar kon fietsen i.p.v. lopen. Door de trage start kon ik wel de hele wedstrijd mooi indelen en had ik niet na een half uit m’n kruit verschoten. Zo zijn initieel slechte benen toch nog ergens goed voor.

Enschede

Afgelopen weekend was de cross op onze eigen campus, gevolgd door het UT-kampioenschap. De organisatie had weer een leuk parcours verzonnen wat anders was dan vorig jaar. Zo zaten er twee barrières in van zo’n 30-40cm hoogte en reden we het stuk singletrack naast de Horstlindelaan tegen de gebruikelijke richting in. Met maar liefst zeven deelnemers van KV stond er een mooie delegatie aan de start bij de heren. Ook bij de dames deed Rixt dit keer mee en reed naar een verdienstelijke 3e plek.

Na de GOW was het direct tijd voor het UTK. Een aantal vermoeide renners inclusief mijzelf stelden zich voor een 2e keer op aan de start aangevuld door wat renners met frisse benen. Starten op de eerste rij was een nieuwe ervaring, je kan als eerste weg en ook als één van de eersten door de eerste bocht. Zo volgde ik het wiel van Haaksman tot voor de barrières, waar ik ingehaald werd door Arnout. De 3e plek hield ik een tijd vast tot van Lochem naar m’n wiel toe gereden kwam. Niet snel daarna haalde hij me in en probeerde ik tevergeefs zijn wiel te houden. Echter kon ik onopgemerkt een sprint inzetten naar de finish waar ik hem op het nippertje voorbijschoot en toch 3e werd.

Ik kijk uit naar de volgende cross en hoop nog vele battles met de andere KV’ers te kunnen doen. De volgende cross is over 2 weken in Enter en ik heb er zin in!

Was getekend,

Chris Lokin